Válas Péter honlapja

Érettségi feladatsorok informatikából

Ezen az oldalon a közismereti informatikaérettségi feladatsorait listázhatod ki, kereshetsz a feladatok neve szerint, megtalálhatod a feladatsorokat, javítási útmutatókat és megoldásokat. A vizsga követelményeit és leírását a http://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/vizsgatargyak lapon lelheted, amíg át nem helyezik... Az érvényes szoftverlista pedig az oktatas.hu érettségi oldalain az aktuális, illetve a következő vizsgaidőszak linkje alatt található.

Egységes, központilag szabályozott informatikaérettségi 2005, a kétszintű rendszer bevezetése óta van Magyarországon (azelőtt az iskolák saját hatáskörben határozták meg a követelményeket és a vizsga módját), amihez hozzávettem a 2004-es próbaérettségi feladatsorait. Ez idő alatt néhány kisebb változás történt a rendszerben:

  • 2006-ban még volt februári vizsgaidőszak is, ezt érdeklődés híján megszüntették.
  • 2009 óta a tavaszi vizsgaidőszakban közép- és emelt szinten is két feladatsort adnak ki: az egyiket írja a nagy többség, a másikat, amelyiknek „ma” van a nevében, fordítják le a kéttannyelvű és nemzetiségi iskolák vizsgázóinak, ez a listákban „idegen nyelvű”-ként látható (ősszel nincs két külön feladatsor).
  • 2010-ben a középszintű informatikaérettségi napján nagy nemzeti árvizet rendeztek, ezért sokan nem jutottak el a vizsgára; nekik két héttel későbbre a miniszter központi pótlási lehetőséget adott, ebben az évben tehát eggyel több feladatsor volt.
  • 2009-ig középszinten öt feladat volt: a második a prezentáció és grafika, a harmadik a weblapkészítés. Elvileg 2010 tavaszán vonták össze ezeket egységes második feladattá (prezentáció, grafika és weblapkészítés). Gyakorlatilag 2010 tavaszán és egy ízben 2014-ben a régi rendszerben készült feladatsorokat adtak ki, 2A és 2B számozással, de ezeket a listába a tényleges felosztásnak megfelelően vettem fel. Nem kizárt, hogy előkerülnek még ilyen régebbi feladatsorok vagy harcoló japán alakulatok. Ezeket a feladattípusokat külön-külön is le lehet kérdezni az adatbázisból, vagy pedig a „Prezentáció, grafika és weblapkészítés középszinten (az összes feladat)” menüpontban összevonva mind a hármat is. Külön lekérdezés adja vissza a közép- és emelt szintű szövegszerkesztési feladatok egyesített listáját.

A feladatkészítők a próbaérettségi kivételével (amikor a két szinten ugyanolyan nevű feladatok is voltak) igyekeznek teljesen egyedi neveket adni a feladatoknak. Ezt hatszor rontották el idáig: Étlap, Recept, Tankönyvrendelés, Menetrend és Konferencia nevű feladatból kettő is van, mindannyiszor eltérő témakörben, Fogyasztás című feladatot viszont kétszer is középszinten adtak fel táblázatkezelésből, hasonló tematikával. Néhány esetben javítottam a feladatnevek helyesírását (az, hogy eredetileg hibásan adták ki, nem ok rá, hogy így is őrizzük meg, és még rögzüljön is).

A feladatsorok és útmutatók linkjei az Oktatási Hivatal weboldalára mutatnak; ezeket ők bármikor megváltoztathatják, meg is tették már korábban. A linkek elromlásáért még ők sem vállalnak felelősséget, hát még én! Addig örüljünk, amíg működnek! Sajnos a letöltőoldal trükkösen van megoldva, nem lehet közvetlenül linkelni rá. Ide kattintva kiválaszthatod a tantárgyat.

A feladatok közül az adatbázis-kezeléssel részletesebben foglalkozom, a programozási feladatok némelyike pedig a nyitólapról elérhető és hamarosan ide átköltöző Sulipython wikiben látható. Ezen az oldalon a mintamegoldások nyelvét tekintheted át a témakör szerinti listában.

Az eddig feldolgozott feladatsorok száma: 49 középszintű, 48 emelt szintű.

Az eddig feladott feladatok száma: 405.

Feladatnév keresése:

    
Egy kiválasztott feladatsor listája és linkjei:

Témakör szerinti listázás:
Mind      Közép      Emelt

Szabad a választás balról és jobbról is!